Monday, 17 September 2012

SEBELUM AKU BERNIKAH



Assalammualaikum...

Masa utk sy meng'update' blog yg dah bersawang nih...
Almaklumlah,musim raya lah, merdeka lah, hari Malaysia lah.. lepas tu kalut2 nk daftar semester baru lah...
Bila dah penat mesti nk tidur lah pulak kerjanyerr..
So, x sempat nk jenguk blog ni... maka dgn itu, blog ni pun bersawang lah...hehe..

Haa, hari ni sy nk kongsi ilmu sikit lah.. harap2 semua sudi baca ye..
Last 2 week, sy ada beli 2 buah buku motivasi & sebuah novel(sila abaikan)

Okeyh, buku 1st, SEBELUM AKU BERNIKAH by HILAL ASYRAF dan buku yg kedua SMILE by IRMA HASMIE & ****...(erk, x ingt gandingan penulis yg sorang lg ni, sbbnyer buku dah bg pinjam kat kwn) hehe... sy juz nk story ttg buku yg 1st tu je..hehe...


Lets story begin ~ ~ ~
Orite, buku Hilal Asyraf tu kalau tgk dr segi tajuknyerr mesti ramai yg buat speculation yg sy ni mesti dah x sabar nk kahwin kan.. Haaa!!! thats why la tok nenek dulu2 ada cakap, dont judge a book by its cover..(cewahhh!!!)

Seriously buku ni mmg A++++... buku ni bukan totally fokus kpd persiapan perkahwinan yg pada dasarnya hanya mnejadi angan2 atau pemanis mulut, tp bg sy apa yg diceritakan atau dijadikan contoh mmg terjadi pada masyarakat atau remaja kini... 

x malu utk sy katakan, ada diantara contoh2 yg ada dalam buku ni pernah sy lakukan suatu ketika dulu ( kiranya bila baca tu mesti dialog ni selalu keluar dr mulut sy " aikk, mcm terkena kat btg hidung sendiri je" " mcm aku pnah ckp je benda ni sblom ni" 

Haa, seriously sy mmg suka buku ni...  buku ni jugak Hilal Asyraf ceritakan mcm mana beliau kenal dgn zaujah nyerr... Ohhh, sngt sweet...mcm mana penerimaan beliau bila cinta beliau ditolak oleh zaujahnyerr ( bukan tolak jatuh tersungkur tu ye)

Macam mana beliau berjumpa dgn family zaujahnyerr.. semuanya berjalan lancar... smooth je bak kata omputeh kan.. hehe..yg paling sy suka, pandangan beliau dlm 1 aspek yg kadang2 buat sy terfikir rasionalnyerr...

Again!!!
Sy TEKANKAN dkat sini, buku ni bukan sekadar utk persiapan perkahwinan bg remaja yg mahu mendirikan rumahtangga atau pun mahu mencari pasangan hidup, tp buku ni pun haruslah dibaca oleh ibu bapa yg akan menyerahkan anak mereka kepada pasangan masing2... 1 buku setebal 16bab yg merangkumi segala aspek ( bukan nk promote buku ye, harap maklum)


Nota siku: Selamat membaca ^_^


Lots Of Love,

No comments: